Bakgrund:
Omkring 1.500 barn får varje år uppsöka akuten efter olyckor i badhus och vattenland, och var tionde dödsolycka bland badande barn sker i äventyrsbad. T o m oktober 2015 har 11 barn omkommit genom drunkning, enligt Svenska Livräddningssällskapet (SLS).
Föräldrar vet ofta inte om att de har ett ansvar enligt lag att hålla uppsikt över sina barn.
Går man in på ett bad betalar man i och för sig avgift, men man har fortfarande ett ansvar för de barn man har med sig in. Att åtal för vållande till annans död nyligen väcktes mot en mamma vars femåriga dotter drunknade i ett badhus i Västmanland har fått badhusansvariga över hela Sverige att reagera.
Föräldrar som kollar mobilen i stället för sina badande barn har fått Umeå att införa förbud mot mobiltelefoner och läsplattor i badhuset. Orsaken är främst för säkerheten då man inte vill att någon ska drunkna. Förbudet införs också för att besökare inte ska fotografera badgäster.
Svenska Livräddningssällskapet ser positivt på Umeås tilltag att förbjuda skärmar på badhuset.
–Telefoner och skärmar tar väldigt mycket tid från föräldrarna, och vi har också sett ett stort antal tillbud och drunkningar i sommar. Om ett skärmförbud hjälper föräldrar att vara mer med sina barn tycker vi att det är jättebra, säger Anders Wernesten, säkerhetsexpert på SLS. Fler kommuner borde följa efter, anser Svenska Livräddningssällskapet.
Tänk på detta
Drunkning går fort och sker ljudlöst, inte genom plaskande och med rop på hjälp
Små barn i vatten ska alltid vara på gripavstånd. Lämna aldrig små barn ensamma i vatten eller under uppsikt av ett ungt barn.
Små barn som badar ska ha flytväst och inte uppblåsbara flythjälpmedel.
Vid drunkning är direkt återupplivning genom hjärt- och lungräddning avgörande för utgången.
Omkring tio barn per år drunknar i Sverige varje år.
Källa: SLS
För Piteå Simhallar, bad och gym gäller följande trivselregler:
Reglerna är till för att alla ska uppleva att våra anläggningar är säkra och trivsamma platser att vistas på. Allt utövande av aktiviteter, bad, träning m.m. sker på egen risk. Barn under sju år är välkomna i sällskap med betalande vuxen, simkunnig som tar ansvar för barnet/barnen. Berusad person kommer för sin egen säkerhets skull att avvisas.
Duscha och tvätta dig noga före bad. Lämna ytterkläder och skor i omklädningsrummet på anvisad plats. Nyttja anläggningen och dess inventarier varsamt. Samråd med personal före fotografering och filmning. Följa de anvisningar som lämnas av personalen. Duscha och tvätta dig noga före bad, gäller även blöjbarn. Använd en byxa på småbarn som sitter åt runt mage och ben. Gör ”toalettavbrott” då barnet badar länge. Vid avföring i bassängen, kontakta personalen som då tillfälligt kan stänga bassängen för rengöring. Har du varit magsjuk, vänta en vecka med att bada i bassäng. Inga underkläder under badbyxor/baddräkt. Sitt på handduken i bastun. Ta handduken med dig in i duschrummet för att torka av dig med i duschrummet.
Det är förbjudet att ta med flaskor och porslin. Att dricka alkoholhaltiga drycker. Att ta med sällskapsdjur. Att springa i simhallen. Att dyka på det grunda.
Det är många flyktingar som inte är simkunniga och många av flyktingar har minimal kunskap i svenska språket. Simhallarna utnyttjas även av dessa. Händelser om drunkningstillbud gällande just denna kategori badande har rapporterats från olika håll i Sverige. Trivselregler och förbudsregler måste därför anslås på tydlig i simhallarna på flyktingarnas eget hemspråk. Att endast ha text på kommunala webbplatser är inte heller tillräckligt.
Ett generellt fotoförbud kan naturligtvis upphävas av ansvarig personal då foto och filmning är tillåten.
Hemställer härmed
att generellt fotoförbud införs i Piteås simhallar inkluderande förbud avseende medtagande av mobiltelefoner och läsplattor in till simhallarna.