En tjänsteman skall ge en seriös beskrivning av ett ärende. Dahlen (PT 8/9) gör det motsatta och ger en förvriden och förenklad bild av gratis- och nöjesresorna för kommunens högre politiker och tjänstemän. Invånarna i Piteå kan själva läsa på kommunens hemsida reseberättelserna om vilka fina middagar med eliten man deltagit i, vilka stränder som är bedårande sköna att svalka sig i, osv. Men skynda för allt fler av dessa reseberättelser är bortplockade. Jag förstår varför. Det är så pinsamt.

Chinsali-Zambia-projektet är nu avslutat. Att ta sig en dag med buss på dammiga vägar bara i Zambia är inte kul så man valde avslutningsfesten i Sydafrika istället. En högre tjänsteman från Piteå for dit och tog naturligtvis ut en veckas semester för att kuska runt i Sydafrika. Den rapporten och reseberättelsen väntar vi fortfarande på.

En högre politiker besökte Kina och planterade ett vänskapsträd med partibossen för Dongying. Dongying är en mångmiljonstad och påstods vara intresserad av att lära av Piteås åldringsvård.

 Vietnam: 2011 anlände en delegation från Piteå till södra Vietnam för att sprida kunskap och etablera ett samarbete. Tidigare hade en delegation från Vietnam kommit till Sverige i jakt på kunskap på miljövänlig energiutvinning. Man kom då i kontakt med ETC i Piteå. Problemet var att man kastade tonvis med risskal i Mekongfloden. Lösningen blev att man byggde en pelletspress. Pelletsen kunde man sedan bränna och få energi från. Ett bra teknikutbyte. ETC testkörde 2013 och slutrapporten torde varit klar 2014. Men delegationerna från Vietnam har fortsatt komma och Pitefolk har åkt till Vietnam som motprestation för att se hur risskalen används.

Jag har en skärmdump från Facebook där en högre politiker undrar om någon vet hur man skall undvika de värsta turistfällorna. Hen ska göra en avstickare till Hanoi. Jag har själv träffat och pratat med dessa vietnameser. Jag förklarade att min roll som politiker var att granska den styrande majoriteten. De svarade: -En motsvarande controller har vi med oss i vår grupp! Jag hade bra samtal med honom. Trevliga personer som gav mycket information och jag har fortfarande en personlig inbjudan för ett besök. I kommunistiska länder är systemet lite krångligt. Man hade bara visum till Sverige. Man ville ju gärna besöka och shoppa i Berlin och London. Dessa problem har man fått hjälp med från svenska politiker och tjänstemän.

Gillar man att läsa turistiska reseberättelser så fyller de mer än väl upp ett par nummer av PTs alla sidor. Kul och skoj att läsa men att vi skattebetalare skall betala för dessa resor är både pinsamt och helt förkastligt. Piteå kan ha en vänort där invånarna på båda orterna har nytta av detta.

Anders Nordin SLP

Skol och Landsbygdspartiet