Överallt när någon besöker människors hem så välkomnas man med en fråga om man önskar en kopp kaffe. På bilprovningen får man också kaffe att inmundiga så man lugnar nerverna medan bilen skärskådas ur alla obehagliga aspekter. På många arbetsplatser får man medarbetarna att piggna till genom en gratis kopp kaffe. Visserligen dricker vi bara näst mest kaffe per capita i världen men kaffet i Finland är enligt mitt sätt att se ingen höjdare. Likt amerikanskt som man får ont i magen av. Kaffet är nog därför vår främsta vår nationaldryck.

Vi har en åldrande befolkning i Piteå. Med ålderdomen kommer ofta krämpor på besök. Och äldre som besöker stadshusets entré bör därför kunna få sig en kopp kaffe till livs utan att betala för denna. Dessutom ökar antalet fattigpensionärer så även ur den aspekten bör kommunen kunna bjuda på kaffet.

Kaffe har följande fördelar:

Forskning har visat att äldre patienter med höga nivåer av koffein i blodet har mindre risk att få Alzheimers, att koffein har positiva effekter på diabetes och Parkinsons, och skyddar mot hudcancer hos kvinnor. Kaffe kan även förbättra konditionen och minska risken för dödsfall. Bara genom att känna lukten av kaffe kan människor bli piggare. En grupp forskare har kommit fram till att enbart inhalering av kaffearomen kan ändra aktiviteten av vissa gener i hjärnan och ta bort sömnbrist. Och när man sedan dricker kaffet når koffeinet blodet extra snabbt. Kaffe innehåller också höga mängder antioxidanter och det har dessutom en socialt lugnande inverkan vilket är positivt vid möten där aggressiva tongångar kan utbringas.

Som miljökommun med högt kvalitetstänkande skall naturligtvis kaffet man bjuder på både vara ekologiskt och av Arabicabönor. Kommunen bör också ha en positiv välkomnande attityd till besökare och låta de bönor som mals vara gratis (och inte som nu kräva en fem-kronors-peng som introduktion till ett kanske första möte med kommunen).

Hemställer härmed

att kaffet i stadshuset entré skall vara gratis för de som av någon anledning vistas i detta entrérum och att det males av ekologiska arabicabönor.

Skol och Landsbygdspartiet
Anders Nordin 2016-04-19