BAKGRUND:

Antalet elbilar i Sverige ökar. Och för de som rör sig i de större städerna är det inte längre ett problem att hitta någonstans att ladda batteriet när det börjar ta slut. ”Behovet av fler är stort”, säger Biofuel regions expert Johan Lagrelius.  I nuläget finns det 66 laddstolpar i Norrbotten. Men behovet av fler är stort.

Piteå har gjort sig kännt som en föregångare på sol-els-området och man har även en positiv policy för snabbladdare för el-bilar. När nu även politiskt intresserade, typ kommunfullmäktigeledamöter, har börjat införskaffa el-bilar så finns det all anledning att sätta snabbladdare vid Stadshuset.

I Norge, där den nordligaste laddningsstationen finns i Sörkjosen, som ligger mer än 20 mil norr om Kiruna, och har man kommit betydligt längre än Sverige. Likaså i Finland.

En elbilsförening i Norge gick faktiskt in och bekostade den laddningsstation som finns vid Hotell Laponia i Arvidsjaur för att deras medlemmar ska kunna korsa Norrbotten när de semestrar. – Vi jobbar ju nära våra motsvarigheter i Norge och Finland, och där har jag förstått att man investerat kraftigt på senare år. Och vi i Norrbotten kan inte vänta längre, utan behöver börja ställa om nu. Annars kan det bli problem, säger Swedish Laplands vd Erica Mattsson och fortsätter:

Så en mycket lämplig plats är självklart då kommunens hjärta – dvs Stadshusparkeringen. För tillfället finns det ungefär 400 elbilar i Norrbotten, men tillväxttakten är enorm och det ser ut som att vi kommer vara uppe i 20 000 redan år 2030, säger Johan Lagrelius.

Ytterligare 180 laddstolpar planeras att byggas i Norrbotten till 2020. Men många fler kommer enligt Johan Lagrelius att behövas på sikt. Men det behövs en laddstolpe för var tionde bil och det offentliga nätet måste byggas ut i samma takt som bilarna ökar, säger han.

Prognoser finns som talar om att el-bilarna blir billigare än dito bensin om tre år – samma märke och samma modell. Det skulle innebära att såväl diesel- som bensin-bilar snabbt kommer fasas ut.

Hemställer härmed
att två snabbladdare för elbilar sätts upp i närheten till Stadshusets entré

Anders Nordin
Skol och Landsbygdspartiet